Företagets historik

 

Byske Karamellfabrik AB (tidigare Carlstens Karamellfabrik) är ett av Byskes äldsta företag.

 

Det startade 1906 av Ester Carlsten som bedrev verksamheten fram till 1914 då Alvar Carlsten efter att ha varit anställd i 7 år övertog rörelsen. Med hjälp av sin maka bedrev han bageriet och kaféet i 35 år där efterfrågan av saft och karameller blev deras räddning under krigsåren.

 

1949 övertog sonen Gunnar Carsten rörelsen som då i 2 år hade varit ett aktiebolag.

 

Karamelltillverkningen har under årens lopp blivit en stor produkt för Carlstens där framför allt i starten kokosbollar var en den största artikeln. Men maskinen och recepten för den tillverkningen såldes till Venezuela där man kanske än i dag producerar Carlstens kokosbollar.

 

September 1978 så stängdes kaféet och bageriet. Verksamhetens huvudsakliga produktion blev då polkagrisar, klubbor och stänger.

 

1988 såldes Carlstens till nuvarande delägare Tomas Kågström som då var servicechef på Esselte i Göteborg och hade en hemlängtan till det nordiska klimatet.

 

Han har bedrivit verksamheten vidare sedan dess med hjälp av Per Wikström som blev delägare 1992. De har under åren investerat i en ångkokutrustning för att få bättre kvalité på produkterna och för att kunna öka tillverknings volymen.

 

I dag så producerar fabriken c:a 20-25 ton godis /år men har en kapacitet på c:a 50 ton.

 

2006 ombildades företaget till aktiebolag under det nya namnet Byske Karamellfabrik AB.

 

Under 2013 köptes verksamheten av Ludvig Viklund som fortsätter att tillverka karamellerna under samma namn, Byske karamellfabrik AB.

Byske Karamellfabrik

Byske Karamellfabrik, tidigare Carlstens Karamellfabrik, är ett av Byskes äldsta företag. Företaget har tillverkat karameller sedan 1906 då det grundades av Ester Carlsten.

Idag ägs företaget av Ludvig Viklund och producerar ca 25 ton godis per år.

Kontakta oss

Storgatan 10
934 97 Byske

Telefon: 076- 808 91 91

E-postadress
info@byskekaramellfabrik.se

Dela oss


© 2022 Byske Karamellfabrik
Information om cookies